środa, 11 maja 2011

Szczawik zajęczy



Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) - zwany zajęczą kapustą, mocno rzucający się w oczy o tej porze roku. Roślina cieniolubna i pospolita w całym kraju w lasach i zaroślach. Nasiona tej niewielkiej rośliny wyrzucane są z  pękającej torebki na odległość przekraczającą nawet 2 metry. Liście szczawika są jadalne, można ich użyć do zakwaszania zup, a także jako składnik sałatek.

3 komentarze:

  1. szczawik, młody gorczycznik - umyć, potargać doprawić solą, oliwą lub śmietaną (bardziej po staropolsku) i pycha sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze wzruszały mnie te maleńkie i delikatne kwiatki. Może i są pospolite, ale urody i gracji nie można im odmówić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Filu - wcale nie taki pospolity - w miejscach gdzie występuje owszem, ale dogodnych dla niego biotopów jest coraz mniej.

    OdpowiedzUsuń